MÜSİAD 21. GENEL KURULU/ELAZIĞ
MÜSİAD’ın 21. Olağan Genel Kurulu 26 Ocak 2019 Cumartesi günü Elazığ/Hilton otelde yapıldı. Genel Kurulu Av. İbrahim Gök çok güzel yönetti. Hem dirayetli hem de munis bir tavır sergiledi.
İsterseniz önce MÜSİAD’la ilgili biraz bilgi vereyim.
“Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD); hakkın ve hukukun, adaletin, barışın ve güvenin, refahın ve mutluluğun sağlandığı; topluma mal olmuş mahalli ve evrensel değerlerin gözetildiği, kendi içinde bütün, bölgesinde, ekonomik ve siyasi alanda etkin bir Türkiye hayaliyle yola çıkan iş adamlarının, 9 Mayıs 1990 tarihinde İstanbul’da kurdukları bir “İşadamları Derneği”dir.” Kurucuların ve üyelerinin hepsi de değerli insanlardır ama toplumun o gün de bu gün de dernekten beklenti skalası yüksek olduğundan o yıllarda iki isim toplumda iz bırakmıştı: Aynı zaman da birer entelektüel olan Erol Yarar ve Ali Bayramoğlu.
Erol Yarar derneğin ilk dokuz yılında (1990-1999), Ali Bayramoğlu da 1999-2004 yıllarında Genel Başkanlık yaptılar. Kuruluşundan itibaren derneğin Genel Sekreterliğni yürüten Ömer Bolat 2004-2008 yıllarında, Ömer Cihad Vardar 2008-2012 yıllarında, Nail Olpak 2012-2017 yılları arasında Genel Başkanlık yaptılar. 2017 yılından bu yana da Abdurahman Kaan Genel Başkanlık yapmaktadır.
Turgut Özal’ın Türkiye’de estirdiği serbest ekonomi havası ile o yıllarda oluşan KOBİ kavramı ve devlet teşvikleri nedeniyle; 80li yılların sonunda Türkiye’de, iş dünyasının gelişen vizyon ve misyonu ile birlikte yeni bir işadamları derneği kurulma ihtiyacı doğmuştur. O dönemde Türkiye’de sivil toplum hareketleri henüz yeterince gelişmemişti ve mütedeyyin işadamlarının bir araya gelecekleri; ortak beklenti, öneri ve taleplerini ifade edecekleri bir platformları yoktu. İş dünyasında yarı resmi statüye sahip TOBB vardı ama bu kurumda toplumsal gidişatın seyrinde etkisi olabilecek fikirlerin ve uygulamaların öne çıkabilmesi mümkün değildi. Çünkü TOBB yeni şeyler önermekten ziyade, kurulu sistemin işleyişi ile görevliydi. Belki biraz da itibar edinme kuruluşu gibiydi. İşte iş adamlarının bu ihtiyacını karşılamak üzere MÜSİAD kurulmuştu.
MÜSİAD Elazığ şubesi de, genel merkezin hızına simetrik olarak, üzerine düşen görevi yaptı bugüne kadar. Görev sırasına göre Elazığ şube başkanlığını; Mahmut Yörük, Celal Arslanoğlu, İbrahim Gök (iki defa), Metin Bulut, Nedim Durgungül, Hasan Uzun üstlendi. Yeni dönemin başkanı Mehmet Özeren oldu.
Esasen Abdurahman Kaan, 21. Genel Kurulu’na katılmak üzere ilimize gelmiş olsaydı, işin doğrusu kendisi ile “Sanayinin Finansmanı” ve “Katılım Bankalarının Açılımı” üzerine, Elazığ’dan Türkiye’ye duyurmak için ciddi bir söyleşi planlamıştım. Nasip değilmiş. Çünkü bu iki konu Türkiye’nin kalkınmasının finansmanı konusunda oldukça önemlidir. Bunlar tıkanıklığın önünü açarak ülkeyi “Orta Gelir Gurubu”ndan, “Üst Gelir Gurubu”na geçişi sağlayacak tramplenlerden ikisidir diye düşünüyorum.
Türkiye’de 86 noktada MÜSİAD bulunuyor. Yurtdışında 66 ülkede 171 noktada MÜSİAD var. Bunun yanı sıra Washington ve Pekin’de lobicilik mahiyetinde ofisler açmışlar. Devasa bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) MÜSİAD. Dahası siyasette oldukça etkin bir kuruluş olarak algılanıyor. Demek ki devlet de toplum da bu kuruluşu önemsemek mevkiindedir. Tabi MÜSİAD da toplumun beklentilerini karşılamalıdır.
Derneğin ilk yıllarında hem Türkiye hem de İslam dünyası çok gelişmiş bir atmosferi yansıtmıyordu. Şimdi şartlar oldukça gelişti. Dış ticaretimiz 500 milyara yaklaşıyor. Son yıllarda ekonomik göstergeler biraz soldu ama MÜSİAD ve benzeri kuruluşlar bu renklerin tekrar canlanması için yüksek sesle konuşmalıdırlar. Önerilerini ilgili mercilere iletmelidirler. İyi niyetin olduğu yerde kusur aranmaz.
MÜSİAD 21. Genel Kurulu başarılı geçmiştir. İbrahim Gök hatasız bir divan başkanlığı yaptı. Bu başarıdan dolayı Hasan Uzun’un şahsında eski yönetim kurulunu ve üyelerini tebrik ediyorum. Yeni başkan Mehmet Özeren’e ve yeni yönetim kuruluna da başarılar diliyorum.
NEVZAT ÜLGER