ELAZIĞ STK PLATFORMU
Elazığ’da faaliyet gösteren 140 sivil toplum kuruluşu (STK) bir araya gelerek 2010 yılında oluşturmuş oldukları “Elazığ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu”nun dönem sözcüsü İbrahim Kayaoğlu’dur. Geçen dönem İbrahim Türkoğlu ve bir önceki dönem sözcüsü de İbrahim Bahşi olmuştu. Platform üç dönemini aynı isimlerle, “İbrahim” ismiyle duyurmayı tercih etmiş. İbrahim Kayaoğlu, diğer arkadaşları gibi STK çalışmalarını rahatlıkla temsil edebilecek güçte ve dirayette bir arkadaşımızdır.
Platform bünyesindeki STK temsilcileri öncelikle şehrin ve bölgenin, sonra ülkenin ve tüm insanlığın ortak problemlerinin çözümüne daha fazla katkı sağlamak amacıyla aylık periyotlarla düzenli bir şekilde toplanarak, gündem konularını değerlendirmektedirler. Yapılan değerlendirmelerde oluşan öneriler kamuoyu ile paylaşılıp, ilgili kamu ve özel yönetim mekanizmalarına iletilmektedir. Elbette bu konuların titizlikle takibinin gerektiği oldukça önem taşımaktadır.
Amaç bu çerçevede, ilimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini ortak bir akılla ele alıp belirleyebilmektir. En son 14 Mayıs 2018 tarihinde bir “çalıştay” gerçekleştirilerek, 218 kişinin yer aldığı 14 çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu guruplarda görev alan kişilerin büyük çoğunluğunun kamu görevlisi olması dikkat çekmektedir. Kamuda görevli olmak belki kendi alanında bilgi sahibi olmak gibi bir avantaj sağlıyor olmakla beraber, fikir beyanında ve ses tonunda kısıtlamaya neden olduğu unutulmamalıdır. Keza platform üyesi bir sivil toplum kuruluşunun yaptığı bir aktiviteyi platform olarak desteklemenin de şart olduğunu, bunun yapılmaması halinde ise parayla konuşan bir takım kişilere ukalalık yapma fırsatı verileceği unutulmamalıdır. İşte sivil inisiyatifin önemi böyle zamanlarda belli olmaktadır.
Platformun son çalıştayında alınan kararların bir kısmının önemli olduğuna inanıyorum. Çalıştayda her çalışma grubu, alanı ile ilgili olarak ilin öncelikli 5 sorununu belirleyip, bu sorunların çözüm yollarını tartışıp, oluşan ortak önerilerini ortaya koymuştur.
Bazı alanlarda önemli tespitlerin olduğunu ve bu tespit edilen sorunların ilgili dairelerce çözüme kavuşturulması halinde ilin birçok alanda rahatlayacağı düşünülmektedir.
– Elazığ’a yakışır bir öğretmen evinin yapılması.
-İlimiz sınırları içinde bir hizmet içi eğitim merkezi enstitüsünün yapılması
-Su ürünlerinde yetiştiricilik tesislerine giden yolların iyileştirilmesi (malzeme serilmesi, asfalt yapımı, genişletilme). Bu konu tam beş yıl önce dile getirilmesine rağmen hala çözüme kavuşturulamaması ilgili kurumlar hakkında olumsuz düşüncelere davetiye çıkarmaktadır.
-İlimizin tüm kültürel değerlerinin her türlü yozlaşmaya karşı korunması ve kültürel varlıkların restorasyonunun yapılması ile özünün korunarak gelecek nesillere tanıtılması.
-Şehir imar planının sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan tekrar incelenip değerlendirilmesi. Mevcut imar planının tasvip görmediği anlaşılmaktadır.
-Çatılarda güneş paneli sistemine geçilmesi.
-Ürünlerin aracısız olarak birinci elden tüketiciye ulaştırılabileceği alanların oluşturulması. Belediyenin asli görevi bu.
-Engellilerin istihdam sorununun yeniden gözden geçirilmesi. Buna benzer bir çok öneri var.
İlimizdeki 140 STK’nın oluşturduğu “platform”un, iyi değerlendirilmesi halinde ilimizdeki birçok sorunu siyasilere ve merkezi hükümete ulaştırmada öncülük edeceği muhakkaktır. Kendilerine başarı dileklerimi iletiyorum.
NEVZAT ÜLGER