HARPUT ESAS KİMLİĞİNE KAVUŞUYOR
Harput ve Kapalı Çarşı restorasyon projelerinin lansman/tanıtım toplantısı 21 Mart 2018 günü akşamı saat 20.00’de büyük bir katılımla yapıldı.
Lansman/tanıtım toplantısına Vali Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, kurum müdürleri, öğretim görevlileri, STK temsilciler, mahalle muhtarları, medya mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.
Harput’ta yapacakları restorasyon çalışmaları ile Harput’un mistik havasını alınabilir duruma getireceklerini vurgulayan Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Harput’ta 2014 yılından sonra attığımız en önemli adım, defni yasaklamaktır. Harput bir mezarlıklar şehri ya da (yalnız) yeme içme şehri olmamalı. Biz Harput’u gezilebilir bir şehir, her taşının, toprağının, binasının derinlemesine incelenmesi gereken turist rehberleri tarafından anlatılması gereken bir şehir olarak görüyoruz. Harput’u ve Elazığ’ın tarihi kimliğini yazılara dökmemiz, kitap haline getirmemiz ve gelecek nesillere bunu taşımamız gerekir. Bu açıdan Harput’a kuzey çevre yolunun kazandıracağı değer çok çok önemlidir. Harput devlet yolu veya kuzey çevre yolu, Harput’a farklı bir ulaşım ağının oluşmasına vesile olacaktır. “Hüseynikten çıktım şeher yoluna” türküsünün o şehir yolu mitolojisini, mistiğini ve güzelliğini vermek için “Hüseynikten Harput’a giden şehir yolunu” da inşallah 2018 yılı planlamamız içinde yapımına başlayacağız. 2019 yılında da inşallah bitireceğiz. İhalesini yaptığımız bütün çalışmaları bir yıllık süre içinde bitirip hizmete açacağız.
Harput ne kadar tarihi misyona sahip ise kapalı çarşımız da bir o kadar tarihi misyona sahiptir. Biz Elazığ Belediyesi olarak her hafta kapalı çarşıyı 80 derece sıcak su ve deterjanla yıkıyoruz. O eski halinden bir eser kalmadığını sizler görüyorsunuz. Ancak bu yetmez. Kapalı çarşının aynı zamanda mimari olarak da kapalı çarşılara uygun hale gelmesi gerekirdi. Mimarlarımız konu üzerinde uzun bir çalışma yaptılar. Kapalı çarşının giriş kapıları Osmanlı hanındaki giriş kapısı şekline geldi. İçerideki bütün iş yerlerinin dış mimarisi, tabelaları, görüntüleri birbirini tamamlayacak ve göze hoş gelecek şekilde yapıldı.”
“Elâzığ, Harput, kadim bir şehir. 4000 yıllık birikimin, kültürün, sanatın, edebiyatın, musikinin yerleştiği bir kent. Tarihten beri, süzülerek gelen bir kent. Biz 4 bin yıllık birikimin üzerinde yer alıyoruz. Öncelikle 4 bin yıl boyunca bu topraklarda hizmet vermiş olan ve bize bu muhteşem mirası bırakmış olanlara çok teşekkür ediyoruz. Onlara minnettarız. Bizler, onların yaptıklarını korumaya, yaptıklarına uygun olarak yapmaya gayret ediyoruz. Bundan yüzyıllar önce Harput’u, Harput’taki tarihi eserleri, Harput Kalesi’ni, Harput’taki hamamları, camileri ve kiliseleri öylesine güzel yapmışlar ki, yaşanılacak bir kent nasıl olur diye düşünürsek, dönüp Harput’a bakmamız lazım. O yaşanılacak kentin yeniden diriltmek, yeniden hayata kazandırmak, yeniden tarihe ve turizme kazandırmak da bizim en asli görevlerimizden. Harput’taki sokak sağlıklaştırma çalışmasını, İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte yapıyoruz. Harput’ta yapacağımız restorasyon çalışmalarıyla, birkaç yıl sonra tarihi dokusuyla ve geçmişiyle, gezilebilir ve yaşanılabilir duruma gelecektir.”
“Harput ve Harput’a yapılacak olan çalışmalar bizim için çok önemli. Yazarlarımız, şairlerimiz, roman yazarlarımız Harput ve Elazığ tarihi ile ilgili neyi kaleme alırlarsa onu basmayı ve belediyenin kültür etkinlikleri arasında yayınlamayı biz belediye olarak görev kabul ediyoruz. Harput’un ve Elazığ’ın tarihi kimliğini, yazılara dökmeliyiz ve kitap haline getirmeliyiz. Gelecek nesillere bunu taşımalıyız” dedi.
Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz bu çalışmasıyla inanın önemli bir fark meydana getirecektir. Başarılar Sayın Başkan.
NEVZAT ÜLGER