(HARPUT GAZETESİ İÇİN) KİM NEREDEN GELİYOR?
Türkiye’de siyasi kanalların toplumda kabul edilmesi, biraz da liderlerinin etkinlikleri ile doğru orantılıdır. Türkiye’de 1945 yılında başlayan çok partili hayata ve dönemlerin liderlerine baktığımız zaman bunu daha açık olarak görebiliriz. Diğer isimler de aslında bu siyasi akımların kendilerine verdiği imkânlara göre davranış sergilemişlerdir.
İsmet İnönü ve ekibi, daha çok kendilerinin oluşturduğu bir sisteme karşı ne itiraf ne de itiraz edemediklerinden, halk tarafından fazla tasvip görmediler. Bu kanaldan gelen Bülent Ecevit dışında zirveyi yakalayan siyasetçi çıkaramamıştır. Tepe yöneticiler genelde CHP taraftarı olanlardan oluyordu ama bunlar seçimle başa gelmiyorlardı.
Demokrat Parti çizgisinde, Celal Bayar ve Adnan Menderes’in dışında, sonradan Adalet Partisi genel başkanlığı ile başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapan Süleyman Demirel’i de bu cizgiye kaydetmek gerekir. 1980 sonrasının efsane başbakanı ve cumhurbaşkanı Turgut Özal da bu guruba dâhil edilebilir. Ancak 12 Eylül öncesi seçimlerde onun MSP’den aday olduğu unutulmamalıdır.
Necmettin Erbakan’ın siyasi olarak 1969 yılında başlayan Miili Görüş hareketinden üç Cumhurbaşkanı, altı Başbakan çıktı.
Cumhurbaşkanları; Turgut Özal, Abdullah Gül ve R.Tayyip Erdoğan.
Başbakanlar; Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Abdullah Gül, R. Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve Binali Yıldırım.
Nazım Hikmet; Hasan Enver Paşa’nın kızı Celile Hanımla, Vali Nazım Paşa’nın oğlu Matbuat Genel Müdürü Hikmet Bey’in oğludur. Şair Oktay Rıfat’la teyze çocuklarıdır.
Nazım Hikmet’İn annesi Ali Fuat Cebesoyla teyze çocukları. Nazım Hikmetin büyük teyzesinin torunu, Türkiye İşçi Partisi’nin ilk genel başkanı Mehmet Ali Aybar’dır. Mehmet Ali Aybar’ın babası da; 31 Mart Vakası’nı bastırmak için Selanik’ten gelen Hareket Ordusu’nun ilk komutanı Hüseyin Hüsnü Paşa’dır.
İslam dünyasında en çok seyredilen “ÇAĞRI” filminin yapımcısı Mustafa Akad, filmi 1976 yılında yaptı. Finansörü Libya lideri M. Kaddafi. Mustafa Akad 2005 yılında Ürdün’de öldürüldü. Kaddafi 2011 yılında ABD tarafından adeta yaptıklarına misilleme olsun diye vahşice öldürüldü. Mustafa Akad üç önemli film yapmak istemişti; Çağrı, İstanbul’un Fethi ve Selahaddin Eyyübi.
Kamus-i Türkî’nin yazarı Şemsettin Sami, Galatasaray kulübünün kurucusu ve iki dönem de kulüp başkanlığı yapan ve ismi stada verilen Ali Sami Yen’in babasıdır.
Türkiye’de sanayileşme ve uçak sanayi denilince ilk akla gelen isim şüphesiz Nuri Demirağ’dır. Nuri Demirağ’ın torunu, meşhur karikatürist Salih Memecan’ın eşi ve AK Parti eski milletvekili Nursuna Memecan’dır. Ayrıca film yapımcısı Turgut Demirağ’da Nuri Demirağ’ın yeğeni, ünlü oyuncu ve müzisyen Melike Demirağ olup o da Şanar Yurdatapan’la evlidir. Bu arada Turgut Demirağ’ın diğer kızı Nevbahar Hanım da Vehbi Koç’un torunu Ali Koç ile evlidir.
Tabi Nuri Demirağ oldukça renkli bir simadır. Mesela o “Milli Kalkınma Partisi”nin kurucusudur ve partinin kurucuları arasında Cevat Rıfat Atilhan da vardır. Ünlü senarist Bülent Oran da Cevat Rıfat Atilhan’ın oğludur. Malum Bülent Oran’ın eşi de yine ünlü senarist Ayşe Şasa’dır. Ayşe Şasa; Milli Mücadele’nin önemli isimlerinden Rauf Orbay’ın da yeğenidir.
Aslında bu isimleri ve silsileleri biraz da, Türkiye’de bir yerlere gelmek için yükseklerde doğmak gerektiğini anlatmak için yazıyorum. Milli Görüş Hareketi istisna gibi geliyor ama hareketin başlatıcısının bireysel inancı ve bir dava adamı olmasının yanında, onun da yükseklerde doğduğunu bilmek gerekir. Eğer yükseklerde doğmamış olsaydı belki de bu gün Türkiye’yi başkaları idare ediyor olabilirdi. Ama Türkiye artık en sıradan ailelerden de artık tepe yöneticiler çıkarmaktadır. Bu oldukça önemli bir gelişme, önemli bir merhaledir.
NEVZAT ÜLGER