SİYASET ÜZERİNDEN SAĞCILIK VE SOLCULUK
SİYASET ÜZERİNDEN SAĞCILIK VE SOLCULUK
Partiler küresel sermayenin fikri. Eğer ülke gelişmişse iki partili sistem, gelişme yoksa tek partili veya ikiden fazla partili sistem. Ülkelere dikkat edilirse konu daha bir netleşir. Siyasi partiler üç kategoride toplanıyor genellikle:
1-Merkezlerin oluşturduğu partiler.
2-Kişilerle kaim olan partiler.
3-Görüşlere dayalı partiler.
Aslında bir siyasi partide bu üç özellik de olabilir ama onu belirleyen baskın unsura göre bu tasnif yapılıyor.
CHP merkez tarafından oluşturulmuş bir partidir. Merkezin her dediğine evet demeyen veya yeni şeyler söylemek isteyen kişiler de CHP’den ayrılarak ayrı partiler kurmuşlardır. Bunlardan bazılarını siyasi gözlemciler “muvazaa” partisi olarak niteliyorlar.
DP (Demokrat Parti), CHP’den ayrılan Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü öncülüğünde kurulmuş bir partidir ve “devletçilik” ilkesi yerine “liberalizm” ekolünü benimseyerek farklı bir kulvar açmışlardır.
AP (Adalet Partisi) ve DYP (Doğru Yol Partisi), DP’nin devamı olarak kurulmuşlardır. Hatta bunlardan birinin genel başkanı, bu kulvarda bir başka siyasi parti kurulduğu zaman; “Tapulu arazime gecekondu yaptırmam” diyebilmişti.
ANAP (Anavatan Partisi) esas itibariyle liberal bir parti olmanın dışında, kendi partilerinden memnun olmayan, CHP’Lİ, DYP’li, MHP’li ve MSP’li (Milli Selamet Partisi) mensubu siyasilerin kurduğu bir partidir.
AK Parti genel olarak MSP veya Milli Görüş kökenli siyasilerin kurduğu bir parti olmakla birlikte, son seçimde daha çok milliyetçi ve devletçi siyasetçilerin itibar ettikleri bir partidir. Erdoğan bu parti için hem lider hem de tek belirleyicidir.
Menderes, Demirel, Özal, Yılmaz, Çiller ve Erdoğan’ın bazı konulardaki görüşlerini ayrık tutarsak aynı çizgide siyaset yapan liderlerdir. Türkeş, Yazıcıoğlu, Destici ve Kurtulmuş önemli siyasetçiler ama birinci noktayı yakalayamadılar. Erbakan ise zannederim tek sivil siyasi parti kurucusu olarak kaldı şimdilik. MSP/RP lider eksenli olmakla birlikte, görüş eksenli bir parti oluşu da kabul görmektedir.
Sayılan bu partilerin çoğu “lider” eksenli guruba girmektedirler. Bu tasnifi zaman zaman zorlayanlar olsa da lider ağırlıklı parti olma vasfı hep devam etmektedir.
Bu partiler bazı önemli gazeteci ve fikir adamlarınca genellikle desteklendiler.
Sağda; Necip Fazıl, Osman Yüksel, Nurettin Topçu, Ahmet Arvasi, Nihal Atsız, Ahmet Kabaklı, Taha Akyol, Nazlı Ilıcak bunlardan bazıları.
Solda; Burhan Felek, Abdi İpekçi, Çetin Emeç, İlhan Selçuk, Cüneyt Arcayürek, Uğur Mumcu, Hasan Cemal vb.
MSP/RP açısından; M.Akif İnan, Rasim Özdenören, İsmet Özel, Sadık Albayrak vb.
Bu tasniflere dâhil olmayıp ama kabul gören sağda da, solda da, İslamcılarda da kabul gören yazarlar da vardır. Hayrettin Karaman, Mehmet Şevket Eygi vb.
Gelecekte siyasetin ağır topları, yeni görüşlere ağırlık veren partiler olacak gibi görünüyor. NEVZAT ÜLGER