BİLGİ VE UZMANLIK YOL GÖSTERİCİDİR
Türkiye’de ve bütün dünyada girişimci olacak şirketlerin esas problemi finansman mıdır, teknoloji midir?
Malum yeni ve teknolojik yatırım, Rusya’dan tomruk alıp Türkiye’de kereste haline getirip yurt içinde satmak veya İran’a gönderme işi değildir. Yeni yatırım, yeni şeyler ortaya koyarak fark oluşturmaktır. Bu iş için esasta risk sermaye şirketleri gerekir ama henüz ülkemizde yok. Hemen ifade edeyim; Halk Bankası bu amaçla kurulmuş bir banka değil midir? Elbette yasal düzenlemelerden sonra, Halk Bankası “Risk Sermaye Şirketi” haline gelebilir. Belki esas değişiklik kredi vermek yerine iş ortaklığı şeklinde işe başlayacak olmasıdır.
Sorunun ister birinci şıkkına yani finansman şıkkına, ister ikinci şıkkına yani teknoloji şıkkına öncelik verin iki durumda da yeni girişimler için “Sanayi ve Ticaret Odaları”nda muhakkak iyi yetişmiş mühendislere ve iktisatçılara yer verilmelidir. Bu odaların gelirleri de harcamaları da esas itibariyle küçümsenemez. Dolayısı ile odaların bünyelerinde yalnız diploma sahibi olarak değil, hem yeni girişimcilere hem de teknoloji geliştirmek isteyen yatırımcılara rehberlik etmek üzere iyi yetişmiş mühendis ve iktisatçı istihdamı şarttır. Bir adam 30 yıldır işini kurmuş ve belli bir başarıyı yakalamışsa zaten kimseyi kendi işine müdahale ettirmez. Ama yeterli birikime sahip olmayan firmalar ve yeni girişimciler öyle mi ya? Bu iş öyle hatır-gönül ilişkisi ile geçiştirilecek konu değildir. Netice de zarar eden yalnız yatırımcı olmaz, daha uzun vadede ülke zarar eder. Malum ülkemizde henüz “firma değerlendirme şirketleri” yok. Dolayısı ile özellikle yeni yatırımcıyı ve tevsi yatırımı yapacak kişi ve kuruluşlara yön gösterebilecek yetişmiş mühendis ve iktisatçılar gerekir. Mesela şehrimizde A firması, bilançoları ile birçok devlet ve özel sektör bankalarından ve devlet teşviklerinden faydalanmayı hak ettiği halde hala daha rehber eksikliğinden bu olanaklardan faydalanamamaktadır. Yakinen şahit olduklarım oldu. Bu yetişmiş insanları belki her firma istihdam edemez ama bu işlevi Ticaret ve Sanayi Odaları rahatlıkla yapabilirler. Bu şehirde yetişmiş finansçı ve mühendisler var. Onlar da bu işi zevkle yaparlar zannederim. Neticede bu iş hem şehre hizmet hem de yatırımcıyı düzlüğe çıkarmaktır.
Ticaret ve Sanayi Odası başkan ve yöneticilerinin büyük çoğunluğu teknik ve finans alanında yüksek öğrenim görmüş insanlardan oluşuyor. Bu önemli bir avantajdır. Bu avantajı iyi kullanmaları gerekir. Kaldı ki hem yönetim kurulu başkanı hem meclis başkanı hem de yönetim kurulu üyeleri zaten yatırım ve yönetim konularında bir hayli tecrübeliler. Geçmiş yönetim periyotlarını incelemeye alırlarsa, hangi yönetimin hangi alanda başarı kazandıklarını daha net görebilirler. Hatalar her zaman mümkündür, önemli olan faydalı alanlarda alınan mesafedir.
Bilgiye ve uzmanlığa prim vermek gerekir.
NEVZAT ÜLGER