İZZETPAŞA VAKFI VE ÖZEL ÜNİVERSİTE
Daha önce yazdığım birkaç yazıda şehrimize yapılması gerekli olan hizmetleri sıralamıştım ve büyük de takdir toplamıştı. Bu listenin ilk sırasında da özel bir üniversite vardı. Şimdi bu yazıda bu muhayyel üniversitenin nasıl gerçekleştirilebileceğini kendi penceremden anlatmak istiyorum.
Bilindiği üzere özel bir firmaya ilimizde devasa bir “Şehir Hastanesi” kurduruldu ve devlete ait bütün hastaneler bu hastanenin bünyesine alınarak yeni binaya taşındılar. Eski hastane binaları da bütün alet ve edevatlarıyla kapılarına kilit vurularak terk edildi. İyi mi oldu kötü mü mü oldu bu ayrı bir konu. Benim anlatmak istediğim konu; terk edilen bu binalar ve içindeki cihaz ve mefruşatlar, uygun kişi ve kuruluşlar eliyle özel bir üniversite kurulmasına yeterli olur düşüncesidir.
İlimizde iyi işleyen ve güzel de hizmetler yapan önemli bir vakfımız var; “İzzetpaşa Vakfı”. Bu vakfın başında bir profesör öğretim üyesi; Prof. Dr. Necip İlhan var. Vakıf yönetim kurulunda da toplumun tanıdığı ufku açık insanlar var. Önemli de hizmetler yapıyorlar. Şimdi bu vakfımız ilimizde özel bir üniversite kurmak için eski “Eğitim ve Araştırma Hastanesi”nin iki kampusunu bina ve içindeki cihaz, alet ve edevat ve diğer mefruşatları ile birlikte devletten talep ederek biri Tıp Fakültesi olmak üzere üç fakülte ile özel bir üniversite kurabilir. Bu iki kampus ve binaları eski Devlet Hastanesi ile eski SSK hastanesidir. Elbette diğer şartlar yerine getirilerek iş tamamlanır. Böylece hem bu devasa tesisler değerlenir, hem en az 1.000 kişiye iş kapısı açılır. Ayrıca 15.000 öğrenci ile birlikte şehrimize günlük birkaç milyar para girişi olur. Öyle çok uzun boylu bir işten bahsetmiyorum. İlimizde beşeri sermaye az değil. Böyle güzide bir vakıf, bilinen mutemet insanlarla bu işi çok rahatlıkla başarabilir.
Böyle bir fırsat ve imkan varken, bu binaların yıkılarak yerlerine konut inşa edilmesini kim arzu edebilir? Eğer şehir kalkınsın diye çırpınan siyasilere bu konu götürülürse gayet hüsn-ü kabul göreceğinden ben şahsen eminim. Böylece hem mevcut şartlar değerlendirilmiş olur hem de ilimiz yeni bir üniversite ile Doğu Anadolu bölgesi’nin eğitim ve sağlık merkezi haline gelebilir. Sayın vakıf başkanı ve yönetimi biraz yorulurlar ama sonunda da büyük mutluluk duyacakları şehrimiz tarihinde şerefle yerlerini alırlar. Üzerinden tam 50 yıl geçti ama Fırat Üniversitesi denilince başta rahmetli Mustafa Temizer olmak üzere o günkü kurucular unutulmadı. Bu insanlara bu şehir hep minnettar kaldı.
İzzetpaşa Vakfı’nın başkanı Sayın Necip İlhan ve yönetimindeki saygın insanların bu işi başaracaklarına bu toplum inanıyor. Çünkü konuyu açtığım her yerde bu insanlara güven duygusu çok yüksek.
Sayın İlhan, bu hayırlı hizmet size de yönetim kurulu üyelerinize de yakışır. Şartlar çok müsait. Biraz yorulmayı göze alarak bu şehre adınızı altın harflerle yazdırmak şansını kaçırmayın.
NEVZAT ÜLGER