SİYASİLERİMİZİN KİTAPLARI
Türk siyasi tarihinde bazı zirve isimler yalnız yaptıklarını değil, özellikle dünyanın ve ülkenin genel gidişatı üzerine görüşlerini de belirten eserler vermişlerdir. Bence oldukça çok önemli. Hem yapılanları hem de yapılması gerekenleri bir arada görerek yeni ufuklar çizme şansı elde edebilmesi açısından çok önemli.
Dönemindeki olaylardan yola çıkarak, geleceğe ait görüşlerini, ileri tespitler yapan Osmanlı devletinin son dönem siyaset adamlarından Said Halim Paşa burada ilk kaydetmemiz gereken isimlerdendir. “Bir siyasal düşünür olarak Prens Said Halim Paşa” Aralık 2013’te Üsküdar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “150. Doğum yılı vesilesiyle, Buhranlar Döneminde Bir Başbakan ve Mütefekkir; Said halim Paşa” sempozyumunda sunulan tebliğlerle anlatıldı. Daha sonra kitapları üzerine çok çalışmalar ve kitapları yayımlandı. Eserlerini devlet tecrübesine sahip olarak yazdığı için sadece düşünsel boyutu ile değil, devlet yöneticiliği boyutu ile de kendisine başvurulabilen birisi. Mesela “Kapitülasyonları kaldırmakla sahanın bize kalacağını, yabancı sermayenin uzun yıllar yapabildiği işleri kendimizin de yapabileceğimizi sandığımızı, oysa bu işlerin nasıl yapıldığını önce öğrenmemiz gerektiğini, değilse doğal kaynaklara sahip olmanın fayda yerine başkalarının hırs ve tamahını üzerimize çekeceğine” dair görüşleri oldukça dikkatli değerlendirilmelidir. Çünkü faturası çok ağır olabiliyor.
İkinci sırada Cumhuriyetin kurucularından Mustafa kemal Atatürk gelmektedir. Bir tarihçinin ifadesi ile “Osmanlı devletinin parçalanarak, bize yalnız Anadolu’nun bırakılacağını savaştan önce yalnız iki kişi fark etmişti: Mustafa Kemal ve Vahdettin.” Anadolu üzerine fazla titremenin nedenini biraz da burada aramak fikrinin nedeni. Devlet adamlığı kimliği. Atatürk’ün en ünlü eseri, resmiyet de kazanmış olan “Nutuk” ve cumhuriyettir.
Üçüncü isim Süleyman Demirel’dir. “50 Yıl Süleyman Demirel” isimli eseri Hulusi Turgut redakte etmiştir. Eser de Süleyman Demirel’in anlatımında elli yıllık bir zaman diliminde bir Başbakan’ın ve bir Cumhurbaşkanı’nın yaptıkları vardır. Okunması gereken iki ciltlik bir eser. Değişik isimlerce hazırlanmış, Demirel’le ilgili birkaç kitap daha.
Dördüncü isim Necmettin Erbakan’dır. Daha çok “Adil Düzen” adlı önemli bir sistem çalışması üzerine düşüncelerini anlatır. Ayrıca kendisi de sanayici olan Erbakan’ın, ülkenin sanayi ile kalkınması yolunda yapılacakların anlatıldığı “Ağır Sanayi” isimli çalışması ve söylevleridir. Siyonizm’i en iyi bilen siyasetçi olarak anılmaktadır. Eksiklik ve fazlalıkları tartışmaya açık olmak kaydıyla, Batı tipi kalkınma modeline alternatif olabilecek bir çalışmayı Erbakan’dan başka sunan olmadı.
Beşinci isim Ahmet Davutoğlu’dur. Büyükelçilik, Başbakan Başdanışmanlığı, Dışişleri Bakanlığı, AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık yapmış olan Davutoğlu, siyasi hayatından önce de, sonra da önemli eserler vermiştir: “Alternatif Paradigmalar, Stratejik Derinlik, Küresel Bunalım, Teoriden Pratiğe, Duruş ile Medeniyetler ve Şehirler” kitaplarından bazılarıdır. Dikkate alınması gereken çalışmalar ve görüşler yumağı.
Binali Yıldırım Bey böyle bir eser yayımlarsa, bu yazma işi gelenek haline dönüşebilir. İyi de olur.
Son 16 yıldır ülkede Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazmaya başladığı duyumları var. Erdoğan’ın Başbakan ve Cumhurbaşkanı olduğu dönemi ve gelecek perspektiflerinin olacağı kitap/ların toplum tarafından beklendiğini belirtirken, bunların da en calib-i dikkat eser/ler olacağına inanıyorum. Çünkü Erdoğan, kesintisiz en uzun süre zirvede kalan bir devlet adamıdır.
NEVZAT ÜLGER