LİDER Mİ YÖNETİCİ Mİ?
Neyi seçeceğimize karar vermemiz gerekir her şeyden önce.
Yönetici mi seçmek istiyoruz yoksa lider mi?
İki konumun da benzerlikleri vardır ama istenen nitelikleri ayrıdır. Lider, yöneticiye göre daha üst bir otoritedir. Yönetici olarak çok kişi bulmak mümkündür ama lider az bulunur. Yani lider olmanın özellikleri farklıdır. Liderlik biraz da fıtridir. Ama sonradan geliştirilen özellikler de önemlidir.
Yönetici daha çok bir seksiyonu yönetme kabiliyeti olan biri olmasına karşın, lider karar vericidir ve öngörülere ve gelecek perspektifine sahip insandır.
Sonuçta iyi karar vermelidir; iyi bir yönetici mi aranıyor, iyi bir lider mi?
Genel olarak üst kademede boşalan yöneticilik kadrolarına, alt kadrolarda bulunan ve o konuda yeterliliği görülenlerden terfi şeklinde olmaktadır. Bu şekilde terfi ettirilen yeni yöneticinin yönetim yetenekleri genelde kısıtlıdır. iş yaptırmaktan çok iş yapmayı bildiği için bir çok işi kendisi yapar veya yapan kişilerin işlerine karışır.
Yöneticilik hayatta herkesin sahip olmayı arzu ettiği fakat gereklerini genellikle yeterince yerine getiremediği bir mevkidir. Bir kişiye verilen her rütbe, makam veya amirlik; beraberinde taşıması gerçekten çok büyük bir ciddiyet gerektiren sorumluluklar getirir.
Genellikle yöneticiden liderlik vasıfları da bekliyoruz. Olursa çok iyi olur tabii. Ama bir yöneticinin lider olması değil, öncelikle iyi bir yönetici olması gerekiyor.
Yöneticinin de en başta bir insan olduğu hiç bir zaman unutulmamalıdır. Bu yüzden onlardan her zaman mükemmeli beklemeyiniz. Günlük yaşantımızda herkesten birbirine göstermesi beklenilen saygı, sevgi, nezaket ve tevazu gibi erdemler yöneticiler için elzem davranışlardır. Bunlara ilave olarak adil olmak yöneticiliğin olmazsa olmaz gereklerindendir. Adaletli olmayan bir yönetici er veya geç başarısızlıkla beraber yok olmaya mahkumdur.
Çalışma ortamının güven ve huzurlu olması yöneticilerin elemanlarından daha iyi verim almalarına yardımcı olur.
İyi bir yönetici;
Anadilini çok iyi bilmeli, en az bir yabancı dili çok iyi okuyabilmeli, yazabilmeli ve konuşabilmelidir.
Ruhsal dengesi sağlam olmalı, hiç kimseyi görmezlikten gelmemeli, güvenilir olmalıdır.
Karizmatik olmalı, huzurlu ve dengeli bir aile yaşantısı olmalı, çocukları sevmeli, gençlere güvenmelidir.
Yerine getiremeyeceği sözleri vermemeli, verdiği sözü mutlaka yerine getirmeli, sinirli iken hiç bir karar vermemeli, kararı ertelemelidir.
Yaptıklarını övmekten ziyade daha ileri başarılar için dayanak noktası olarak görmelidir.
İşyerinde beyin fırtınası seansları düzenlemeli, fikirlerine değer verdiği insanlarla karar aşamasında mutlaka fikir alışverişinde bulunmalıdır.
Çevresinde menfaatçi ve yalaka tabir edilen kişileri iyi tanımalı, onlardan karar mekanizmasında uzak durmalıdır.
NEVZAT ÜLGER